5e modeli

kolibandi
yapılandırmacı öğretim modelinin uygulanışlarından biridir. adını yolların İngilizce isminin baş harflerinden almaktadır.

1- giriş - ilgi çekme - (enter veya engage veya engagement) : derse başlangıçta öğrencilerin dikkatini çekecek hikaye, video, gazete küpürü vb. dökümanla girmektir. amaç hazırbuluşluğu ortaya çıkarmak, ön öğrenmeleri ortaya çıkarmak gibi durumları gösterir. öğretmen bu evrede bilgileri kesinlikle hazır olarak öğrencilere vermemelidir.

2- keşif - keşfetme (exploration): öğrenciye bir problem durumu verilir ve öğrencinin bunu çözmesi beklenir. öğrenci oldukça aktiftir.

işbirlikli öğrenme yöntemi uygulanabilir, öğrencinin sorular ve farklı çözümler üretmesinin önü açılmalıdır. karar verme yeteneklerinin gelişmesi için en uygun an bu andır.

3- açıklama - açıklama aşaması (explain) : öğrencinin problem durumunu nasıl çözdüğünü, hangi kararları aldığını, hangi yolları kullandığını belirttiği aşamadır. öğrenci kendini ifadede zorlanıyorsa öğretmen ipuçları verebilir. öğrencinin açıklamaları üzerinden yeni sorular üretibilir, sınıf tartışması yapılabilir.

4- detaylandırma-derinleştirme- (elaboration- elaborate): öğrenciye yeni problem durumları verilir. öğrenci önceki bilgileri ile bu problem durumunu çözmeye çalışır, yeni fikirler ve formüller türetir.

5- değerlendirme aşaması (evaluate): öğretmen ve öğrenci bu aşamada birlikte çalışır. problem durumlarının çözümüne yönelik süreç hakkında değerlendirmeler yapılır. porfolyo, rubrik, dereceli değerlendirme anahtarı gibi araçlarla süreç yorumlanır. sürecin ilk dört basamağında neler olduğu, neler yapıldığının raporu öğrenciden istenir. değerlendirmede öz değerlendirme, öğretmen gözlemi, porfolyo, performans değerlendirme ve rubrik yer alır.


5e modelinde araştırma diye ayrı bir aşama yoktur.

bu modelin yanı sıra eğitimde 7e modeli diye bir başka model daha vardır.
kolibandi
bir örnek ile anlatılabilecek modeldir.

giriş-engage :

Öğretmen, öğrencilere selam verdikten sonra günlerinin nasıl geçtiğini sorar. Ders etkinliklerine başlamadan önce öğrenciler gruplara ayrılır.Her gruba sürtünme kuvveti ve enerji konusu ile ilgili dikkat çekici bir hikaye dağıtılır.

keşfetme - explore :

Sürtünme kuvvetinin sürtünen yüzeyin cinsine bağlı olarak değiştiği ve kinetik enerjide bir azalmaya sebep olduğunu gözlemlemek amacıyla öğrencilere etkinlikler yaptırılır.

Açıklama (Explain) :

Cismin hareketine karşı koyan, harekete zıt yöndeki kuvvete sürtünme kuvveti denir. Birbirine sürtünen bütün cisimler enerji kaybeder. Yani enerjilerinin bir kısmını kullanamayacakları biçime dönüştürür.

Yaptığımız deneyde arabanın potansiyel enerjisi, hızlanınca kinetik enerjiye dönüşür. Ardından arabanın tekerleği ile zemin arasındaki sürtünme kuvveti kinetik enerjide azalmaya sebep olur ve araba yavaşlayarak durur. Ayrıca sürtünme kuvveti sürtünen yüzeylerin cinsine bağlı olarak değişir. Bu nedenle arabanın alüminyum zeminde zımpara kağıdına göre daha fazla yol aldığı görülür.

Derinleştirme (Elaborete) :

Öğrencilere elde ettikleri kazanımları derinleştirmeleri amacıyla Etkinlik yaptırılır.

Değerlendirme (Evaluate):

Öğrenilenleri değerlendirme amacıyla Etkinlik dağıtılır.

aşağıdaki linkte yukarıdaki ifade edilen aşamaları daha detaylı inceleyebilirsiniz.
http://kisi.deu.edu.tr/bulent.cavas/ders/5e_ornek.pdf
dubai vize izmir masaj izmir masaj salonu