kadıköy cafe bar mağaza işçileri komitesi

kolibandi
kadıköy'de bulunan kafe bar ve mağaza işçilerinin yaşadıkları hak gasplarına, uzun çalışmalara vb. tüm haksızlıklara karşı kurdukları birliğin adıdır.

kuruluş bildirileri şu şekildedir.

İşçi arkadaş,

Biz, Kadıköy'de çalışan kafe, bar ve mağaza işçileri, “örgütlü işçi kazanır” dedik, bir araya geldik. Haklarımız için mücadele etmek, yaşadığımız kuralsızlığı teşhir etmek, yan yana durup birbirimizden güç almak için PE Kadıköy Kafe, Bar, Mağaza İşçileri Komitesi'ni kurduk.


Çünkü bunu bizden başkası yapmayacak.

Bizler Kadıköy'de yaşamanın da çalışmanın da başka bir yüzünü biliyoruz.

Bizler için Kadıköy, bir “yaşam tarzı cenneti” değil, bir emek cehennemi artık.

Keyfiyetin kural haline geldiği bir alanda çalışıyoruz.

Sabah girdiğimiz işten akşam sebepsiz olarak çıkartılabiliyoruz.

Sigorta, tazminat, bunlar yabancı bir dilde kelimeler burada…

“Performans” bizim için aşağılanmaya ne kadar dayanabildiğimizle, yaralandığımızda çalışmaya devam edip edemediğimizle, kaldırabildiğimiz ağırlık miktarıyla, para istemeden fazladan ne kadar çalıştığımızla ölçülüyor!

Kendi arkadaşlarımızla yarışmaya, sigara molasını tamamlayamadan işe dönmeye, kırılıp-döküleni, müşterinin ödemeden kaçtığını bahşişimizden, primimizden ödemeye zorlanıyoruz. Güvenlik kameraları dükkanı değil, bizi izliyor genellikle.

Kimimiz asgari ücretliyiz, vaktinde alabilirsek… Pek çoğumuz o kadar bile kazanmıyor. Günde 10 saat çalışıyoruz. Çalışmaktan başka hiçbir şeye zamanımız yok. Kimimizin yemek parası yetmiyor, kimi yolu cebinden ödüyor, düzenli mobbinge, hatta bazılarımız ağıza alınmayacak tehditlere maruz kalıyoruz.

İşçi arkadaş, hepimiz sömürülüyoruz!

Çünkü patron patrondur.

Dükkana koyduğu isimle, vitrine koyduğu kitapla, ne de “aynı gemideyiz”leriyle patron patronluktan çıkmıyor. Vitrindeki maldan, müşteriden, kendi tatillerinden, imkânlarından, kârlarından değil; önce bizden vazgeçerler.

Kadıköy'de hayat tatlı tatlı yaşanırken bizim tüm bunları normalleştirmemiz, hatta şükretmemiz isteniyor. Sabah kahvaltılarını servis ederken gülümsemeli, hediye paketi yaparken “nasılsınız?” demeliyiz.

Biz nasılız peki?

Uğradığımız haksızlık içimizi kavururken, ayı tamamlamanın endişesiyle soluk alamazken, işimizden olmamak için insanlığımızdan olurken biz nasılız?

Umutluyuz.

Birbirimizden güç alacağımız, birlikte mücadele edeceğimiz için umutluyuz.

Bu kuralsızlığa geçit vermeyeceğiz.

Kadıköy'de işçi dayanışmasını, örgütlü mücadeleyi, yeni bir işçi kültürünü yeşerteceğiz.

Onlar patron, biz işçiyiz.

Örgütlü işçi kazanır.

PE Kadıköy Kafe, Bar, Mağaza İşçileri Komitesi
bu başlıktaki tüm girileri gör
dubai vize izmir masaj izmir masaj salonu