7e modeli

kolibandi
5e modelinin gelişmiş versiyonudur.

Teşvik etme, keşfetme, açıklama, genişletme, kapsamına alma, değiştirme ve inceleme aşamalarından oluşur.

Teşvik etme (Excite) :

öğretmen öğrencinin ilgisini çekmek için sorularla derse giriş yapar ve yeni öğrenilecek konu hakkındaki ön bilgilerini yoklar. asıl amaç öğrencilerin yeni anlatılacak konu ile ilgili düşünebilmeye başlamasıdır.

Keşfetme (Explore) aşaması; öğrenciye bir problem durumu verilir ve öğrencinin bunu çözmesi beklenir. öğrenci oldukça aktiftir.


öğrenciler yeni karşılaştıkları olayı keşfetmek ve gözden geçirmek için eleştirme/sorguılama yöntemini kullanabilirler, yapılacak etkinliğe göre durumla ilgli fikirler üretir,bilimsel araştırma basamakları le ulaştıkları sonuca göre değerlendirme yapar, tartışırlar.

Öğretmen bu aşamada pasifdir. öğrenciler işbirlikli öğrenme yönteminde ve/veya bireysel çalışırken onları gözlemler ve dinler.
ayrıca öğrencilerin yaptıkları incelemeleri tekrarlamaları için sorular sorar ve onları düşünmeye, yorum yapmaya yöneltir.

Açıklama (Explain) aşaması;

öğrenciler farklı yöntemlerle seçilen kavramların açıklamalarını ve tanımlamalarını yapmaya çalışırlar.

Öğretmen her cevaptan sonra daha derin açıklamalar yapmalarını sağlayacak sorular sorar. öğrenciler bu yolla yeni kavramlar ortaya atabilir. (buluş yöntemine benzerdir.)



Genişletme (Expand) aşaması;

öğrenciye yeni problem durumları verilir. öğrenci önceki bilgileri ile bu problem durumunu çözmeye çalışır, yeni fikirler ve formüller türetir.


Kapsamına alma (Extend) aşaması;

öğretmen ortaya çıkan kavramların diğer alanlardaki anlamlarını da hatırlatır, karşılaştırır ve bu yolla yeni kavramlar oluşturur. Öğrencilerin bu ilişkiyi anlamalarına yardım etmek için öğrencilere sorular yöneltir. Öğrenciler ise kavramların diğer alanlardaki anlamları ile kendilerine öğretilen anlamları arasındaki ilişkileri görmeye ve orjinal kavramların anlamını genişletip dünya gerçekleri ile kavramların arasında ilişki kurmaya çalışırlar.

Değiştirme (Exchange) aşaması;


basamağında öğretmen öğrencilere grup tartışması yoluyla kavramlar hakkında bilgi paylaşımı yaptırır. Öğrenciler ise ilgi alanlarına dayalı etkinlikler ile ilgili diğer gruplar veya kendi grubundaki arkadaşları ileişbirliği yaparlar. Bu tartışmalarla öğrencilerin fikirleri değişebilir. Bu yolla öğrenciler yeni bir plan yaparak değişen fikirleri doğrultusunda yeni deneyler yaparlar.

İnceleme / Sınama (Examine) aşaması;

bu modelin son basamağı olup öğretmen yeni kavram ve becerilerini uygulayan öğrencileri inceler, bilgi ve becerilerini ölçerek davranış değişikliklerinin sebeplerini açıklamaya çalışır. Öğretmen grup çalışmalarını teşvik ederek öğrencilere, neden bu şekilde düşündün?, bunun için delilin nedir?, ?hakkında ne biliyorsun?, ?nasıl açıklarsın? şeklinde açık uçlu sorular yöneltir. Öğrenciler ise delillerini, açıklamalarını kullanarak ve önceki açıklamaları dikkate alarak açık uçlu sorulara cevaplar vermeye çalışırlar.
http://www.kpss10.com/yapilandirmaci-yaklasimin-7e-modeli-t13987.0.html
bu başlıktaki tüm girileri gör
dubai vize izmir masaj izmir masaj salonu