marksizme yaptığı katkılarla tanınan, 1918-1990 yılları arasında yaşamış, yirminci yüzyıl Marksist toplum filozoflarının en özgün ve en etkilisi olan çağdaş Fransız düşünürü.
althusser`in temel amacı marksizmi bir tarih bilimi olarak canlandırmak veya yeni baştan kurmak ve Marksist hümanizmin iddialarının tersine, genç marx`ın düşünceleriyle das Kapital`de ortaya konan bilimsel analiz arasında radikal bir kopma olduğunu göstermek olmuştur. başka bir değişle, tarihe ilişkin olarak bilimsel bir yaklaşım geliştirme amacı güden althusser, bu bağlamda bir yandan Marksist geleneğin klasik metinlerini yeni baştan okuma, diğer yandan da bilimin özüne ve onun söylem biçimlerinden nasıl farklılaştığına dair araştırmaların yoluna girmiştir.
althusser bilimi, içinde bilgilin üretildiği toplumsal bir pratik olarak değerlendirilir. diyalektik materyalizmin öncelikle, bir epistemoloji, bir bilgi ya da bilim teorisi olduğunu öne süren ve bu çerçeve içinde, empirist bir bilgi anlayışına, yani öznenin zihinden bağımsız bir nesneyle karşılaşıp, soyutlama yolu ile onun özünü çıkarsadığını, öznenin nesneyi doğrudan ve aracısız olarak bildiğini dile getiren bilgi anlayışına, üretim, yani kuramsal pratik olarak bilgi anlayışıyla karşı çıkan althusser`e göre, söz konusu pratik, tümüyle düşünce düzeyinde gerçekleşir.
louis althusser
yapısalcı marksist filozof olarak tanımlanabilir. ideolojiye büyük bir önem verdiği yapıtlarında bireyin yapı tarafından tamamen sarmalandığını ve burdan çıkışın bulunmadığını yansıtır.