devletin varlığını devam ettirmek ve varlık sebebini meşrulaştırmak için sahip olduğu ideolojiyi ifade eder. devletin her kurumu, vatandaşlarına bu ideolojiyi benimsetmek üzerine çalışır (sadece buna çalışmaz elbette). daha düzden söylemek gerekirse, kendi ideolojisinin karşısındaki her ideolojiyi evcilleştirmek amacındadır. bu evcilleştirme, direk ya da dolaylı yöntemlerle yapılabilir. popüler kültür süreçlerinde, yasalarda ve her yerde bulunur ve onay görür. bu durumda, eğer sosyal, siyasal veya ekonomik alanda her ne genel onay görmüyorsa bu, resmi ideoloji ile çatışıyor demektir.
resmi ideoloji
hakim olan egemen güçlerin yaydığı düşünceler toplamıdır. topraklar üzerinde hüküm süren devletin ideolojisidir. her türlü propaganda aracı ile desteklenir, ana kucağındaki çocğuğundan en yaşlı insanına kadar, herkese pompalanır.
devletin ve iktidarın benimsediği ideolojidir. bazen devletin benimsediği ile iktidarın benim istediği çatışır. o zaman da tomalar girer devreye, halk sokaklarda gazlanır, vurulur, dayak yer falan. sonra iktidar gider halk kalır geride.
devlet tarafından yüceltilmiş olan ülkülerdir.