şah hatayi

hacarap
kısacık ömrüne koca bir dünyayı etkileyecek bir öz sığdırmış olan ozan.

şah İsmail olarak da bilinen safevi devletinin ve tarikatının kurucusu olan türk büyüğü. 37 yıllık kısacık ömründe geliştirdiği felsefe ile bugün Anadolu Aleviliği başta olmak üzere bir çok inanç sistemini etkilemiştir.

döneminde yavuz sultan selim ile çatışmalarını biliriz. çok okuduk. yıllarca yavuz şah ismaile şunu etti, şah İsmail yavuza bunu etti diye yazıp durdu resmi tarih. bence şah İsmail ile şah hatayi bilerek ve isteyerek ayrı ayrı insanlarmış gösterilmeye çalışıldı, çünkü biz hep yavuzu iyi bildik, ismaili kötü. İsmail Osmanlı ve türk düşmanı olarak anlatıldı bize. islam düşmanı olarak. yavuzun anadoludaki işlerinden hiç bahsedilmedi, varsa yoksa İsmail kötüydü. şimdi ise hemen herkes şah ismailden birkaç dize de olsa bilirken yavuzun o destansı denilen şiirlerinden, sözlerinden kaç tanesi biliniyor? nerede bir deyiş görsem ya pir sultan abdal (ki kendisi Osmanlı paşası hı(n)zır tarafından idam edilmiştir) ya şah hatayi ya da başka bir alevi pirinden çıkıyor. o çok övülen cenahtan Anadolu halklarına mal olmuş eser ya da kültür yoktur ya da en azından ben bilmiyorum.

uzatmadan söylemek gerekir ki 1487 de doğup 1524 de ölen şah hatayi deyişleri ile, felsefesi ile sadece anadolu halklarını değil tüm dünyayı etkilemiştir. ruhu şad olsun.
dubai vize izmir masaj izmir masaj salonu