doğa bilimleri ve sosyal bilimler

benden yazar olmaz
doğal bilimler doğal çevreyi, toplumsal bilimler ise toplumsal çevreyi hedef alır. doğal bilimler, doğanın işleyiş biçimlerini bulmaya çalışır. toplumsal bilimler ise toplumun işleyiş biçimlerini araştırır. doğal bilimlerin gelişimi insanın doğaya olan egemenliğini arttırır. toplumsal bilimlerin gelişmesiyle de insanoğlu kendi toplumsal kaderi üzerindeki hakimiyet alanını genişletir.
iki disiplin arasında ki farklar:
1- bilimsel inceleme sırasında incelenen doğa, incelemeden ya hiç etkilenmez ya da çok az etkilenir. buna karşın incelenen insan ya da toplum inceleme sırasında bundan etkilenir.
2- doğa hakkında varılan sonuçlar ve erişilen kurallar doğayı etkilemez. insan ve toplum hakkında elde edilen sonuçlar ve kurallar hem insanı hem de toplumu etkilemektedir.
3- doğa daha yavaş değiştiğinden kolayca gözlenebilir. daha hızlı değişen toplum üzerinde gözlem yapmak da zorlaşır.
4- doğal bilimler yönünden deney yapmak çok daha kolaydır. toplumsal bilimlerde deney yapmak çok daha zor bazen de imkansızdır.
5- bilim adamı tutumu bakımından, doğal bilimlerde ön yargılarından kolayca kurtulmasına rağmen, aynı tarafsızlığı toplumsal bilimlerde çok daha zor gösterir.
dubai vize izmir masaj izmir masaj salonu