karesioğulları beyliği

benden yazar olmaz
karesi bey tarafından kurulmuş olan Anadolu türk beyliği. (1290- 1355)

karesi bey tarafından güney marmara ve kuzey ege yörelerinde egemenlik kuran beylik, diğer beyliklerden farklı olarak güçlü bir donanma bulunduruyordu. karesi bey`in ölümünden sonra yerine aclan bey geçmiştir. aclan bey`in üç oğlu vardı: demirhan bey, yahşi bey, dursun bey. aclan bey`in ölümünden sonra demirhan bey ve yahşi bey ülkeyi kendi aralarında ikiye paylaştılar: kuzey bölgesinin yönetimini demirhan bey, güney bölgesinin yönetimini yahşi bey üstlendi. dursun bey ise osmanlı beyi orhan gazi`nin yanına gitmiştir.

demirhan bey, halk tarafından pek sevilen biri değildi. osmanlı egemenliğinde yaşayan dursun bey`i yönetici olarak istiyorlardı. karesi ileri gelenleri orhan bey`e giderek durumu anlattılar ve dursun bey`i baş olarak istediklerini söylediler. bunun üzerine orhan bey ordusunu toparlayıp balıkesir`e ilerledi. demirhan bey ise osmanlı ordusu`na karşı başarılı olamayacağını düşünüp bergama`ya kaçtı. balıkesir`e rahatça giren osmanlı ordusu halk tarafından sevinçle karşılandı, dursun bey yönetici olarak balıkesir bölgesinin başına geçti.

demirhan bey bergama kalesi`nde bulunuyordu. osmanlı ordusu bergama kalesi`ne ilerleyerek kaleyi kuşattı. dursun bey de osmanlı ordusu`nun yanında bulunuyordu. orhan gazi demirhan bey ile dursun bey`in barışmalarını istiyordu, ancak demirhan bey kale üzerinden attığı bir okla dursun bey`i öldürdü. bunun üzerine osmanlı ordusu kaleyi daha sıkı kuşattı ve üzerine yürüdü. bergama halkı bu gelişme üzerine demirhan bey`i tehdit ederek teslim olmasını sağladı. orhan bey, teslim olan demirhan bey`i öldürtmeyerek bursa`ya gönderdi. demirhan bey bursa`da 2 yıl yaşadı ve hastalıktan öldü.

dursun bey de demirhan bey de öldüğünden, karesioğullarının başına geçecek kimse kalmamıştı. güneydeki yahşi bey kendi bağımsızlığını çoktan ilan etmişti. osmanlılar önce kuzey karesioğulları`nı, sonra da güneydeki yahşi bey`in topraklarını kendi topraklarına kattılar. böylece karesioğulları beyliği, osmanlılar`a katılan ilk türk beyliği oldu.
ezgkhn
Anadolu Selçuklu Devleti`nin gerilemesinden sonra, Oğuz boyları tarafından Balıkesir-Çanakkale ve Bergama yöresinde kurulan Anadolu Türk Beyliğidir. Eşrefoğulları`ndan sonra en kısa hüküm süren bir beyliktir. Bu yöredeki ilk Türk devletidir. diğer isimleri karesioğulları beyliği, karasi beyliği ve karasioğulları beyliği`dir. ayrıca osmanlı hakimiyetine katılan ilk beylik olmuştur.
dubai vize izmir masaj izmir masaj salonu