Kocaeli Üniversitesi Halk Sağlığı Anabilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Onur Hamzaoğlu, bir sanayi bölgesi olan Kocaeli-Dilovası`nda bilimsel bir araştırma yapmış ve sonuçlarını kamuoyuyla paylaşmıştı: Annelerin ilk sütünde ve bebeklerin ilk kakalarında bazı ağır metallere ve eser elementlere rastlanıyordu!
Bu ürkütücü bulgular karşısında hızla önlem alması beklenen yerel ve merkezî yöneticiler, tam tersi bir tutumla, `araştırma sonuçlarını halk arasında panik yaratmak amacıyla kullandığı` iddiasıyla Onur Hamzaoğlu`na karşı çok yönlü bir saldırı başlattı.
Hamzaoğlu`nun bu kadar hedef haline gelmesi boşuna değildi.
Basında çıkan haberlere göre, Güney Koreli bir şirkete Kocaeli'nde yeni bir demir çelik fabrikası kurma izni verilmişti. Kocaeli havzası ve özellikle Dilovası bu ölçüde tehlikeli bir kirliliğin içinde iken yeni bir fabrika, bir çevre felaketi olacaktı. Yerel yöneticiler, merkezî iktidar ve üniversite yönetimi, bu nedenle araştırmanın sonuçlarını yalanlamak için karşı kampanya başlattı.
Böylece, bir bilim insanı, Galileo`dan 400 yıl sonra ama tıpkı onun gibi, vardığı bilimsel sonuçlardan vazgeçmeye zorlanıyor, vazgeçmediği için de cezalandırılmaya çalışılıyordu.
Karalama kampanyası sonrası Hamzaoğlu, akademik özgürlük mücadelesinin simgesi haline geldi.
Kitapta yer alan Onur Hamzaoğlu makalesinden parçalar)
Prof. Dr. Onur Hamzaoğlu
http://www.odatv.com/n.php?n=-onur-hamzaoglu-olayi-kitap-oldu-2609131200