johannes itten

eski türkiye sözlük
bauhaus hocalarından.

ekspresyonist bir ressamdır kendileri.

tasarımcıdır, yazardır, teorisyendir eğitim alanında.

form-renk kanunları anlayışını geliştirmeye çalışmıştır. bu kanunların objektif bir şekilde yorumlanabilir olduğunu düşünmüştür.

içinde görev aldığı bauhaus eğitimcileriyle uyuşmadığı yerler vardır. bunlardan biri yine form kanunlarıyla ilişkilendirdiği `ruhsal görme (spiritual vision)` kavramıdır.

itten`e göre, `kare: sakin, ölü, siyah, karanlık ve kırmızı; üçgen: keskin, hayat, beyaz, parlak ve sarı; daire: sonsuz simetrik, huzur dolu ve daima mavidir. normalde bauhaus rasyonalizminin de hoşlaştığı bu temel geometrik formlar, itten`de daha çok metafizik bir boyut halini aldığı için bu noktada ayrılmışlardır.

oryantal felsefe ve pers mazdaizm`ine kaymıştır. aşağıdaki paragraf bununla alakalı bir alıntıdır.

`itten, bilimsel ve teknolojik olarak araştırmaların dış dünyaya yönelik olduğunu, ama bunun ruhsal ve düşünce güçlerinin yönettiği iç dünya ile dengeli olması gerektiğini söylüyordu. bu düşüncelerle pers mazdaizm`ine yönelmişti. benzer sonuçlar çıkaran muche (yine bir bauhaus hocası) ile birlikte öğrencilerine derslerden önce sabah, fizik ve mental hazırlık için nefes alma, gevşeme, konsantrasyon egzersizleri yaptırıyorlardı. gülünç bulunuyorlar ve çevrelerinden tepki alıyorlardı. itten`e göre, zihnin bir enstrümanı olarak bedeni çalıştırmak yaratıcı kişi için büyük önem taşıyordu. itten, bauhaus`tan ayrıldıktan sonra yazdığı kitabında, bu tepkilere karşılık olarak kendilerinden çok sonra yoga egzersizleri ve doğu felsefelerinin oldukça yaygınlaşmasına vurgu yapmaktadır.` (ali seylan, temel tasarım, s. 24)

itten`in sevdiğim noktalarından biri budur ki, yeni bir şey ortaya koymak isteyen insanın ortaya koyacağı şey, yine o insanın ruh halleriyle, düşünceleriyle, duygularıyla bağlantılı olacaktır. dolayısıyla, nasıl ki, edebiyatta insan ruhu ve halleri önemli; görsel tasarımda da bu aynı derecede önemlidir. dinginlik, uyanmışlık, dinçlik tasarımın gücünü ve kalitesini artıracaktır şüphesiz.

itten renklere çok önem vermiştir ki, bu bence de çok önemlidir. goethe`nin renk teorileriyle ilgilenen adolf hölzel adlı ressamdan da etkilenen itten, renklerle alakalı düşünceleri harmanlayarak kendi dersi için yeniden yapılandırmayı ve sistemleştirmeyi becermiştir.

`itten`in uygulamakta olduğu ders üç ana başlık altında toplanabilir:

1. doğadan detaylı etütler, özellikle;
a) materyallerin yeniden sunumu ve
b) güncel farklı materyallerle deneyimler.
2. çeşitli materyallerle oluşturulmuş kompozisyonların plastik araştırmaları.
3. eski ustaların analizleri.` (ali seylan, temel tasarım)

eski ustaların analizleri görsel tasarımda vazgeçilmezdir. bu manada sanat dallarının birçoğu da zaten birbirine benzer...

müziğe ilgisi olan biri olarak, besteleri, bestelerde elde edilen başarıları, düzenlemeleri ciddi biçimde (bir müzisyen olan) babamdan da bilgi alarak incelerim. müzikte, nasıl ki çok müzik dinlemek insanı müzisyen kılmıyorsa, ustalarla hemhal olmamak da ilhamsızlık doğuruyor. onlarsız olmaz, ama onlarla olmak da oldurmaz illa ki.

çok fazla okuyan, edebiyatı bilen ve anlayan birçok kişi iyi yazamaz evet, ama iyi yazanlar çok okumuşlardır genelde. özgün yazarlar bile, başkalarını okumadan özgünleşemez, tarz yakalayamaz ve yeni bir ürün ortaya koyamazlar. her edebi eser, geliştirici bir etkendir. özgün olmak isteyen aynısını yazmaz, farklı yazar. ne kadar çok farklılık görürse, farklılığa dair seçeneği de o derece artar. sonsuz özgürlüğünün farkına vardığında, alanın sınırsızlığını daha iyi idrak eder. hepsini harmanlar, ama hiçbir zaman harmanladıkları gibi olmaz.

görsel tasarım ve mimaride de olay aynıdır. ne kadar çok usta görürse insan, ufku o derece açılır. harmanlanacak nice eserlerle karşılaşmak, yeniliği de beraberinde getirir. modernist mimari eskiye tepki duyarak böyle doğmuştur. zıddını isteyen, eskiden ve gelenekselden yararlanmayı isteyen post-modernizm etkisindeki mimari de modernist mimariye tepki olarak doğmuştur. sonuçta her ikisi de var olanlardan etkilenerek, veya var olanlara tepki duyarak oluşmuşlardır.

itten ayrıca çoğunlukla kontrastlık/zıtlık teorisi üzerinde duruyordu. açık-koyu, doku çalışmaları, form renk teorisi, ritm ve ifade konularını bu teori ile ilintilendirerek anlatıyordu.

eserlerinden bazıları için.
http://www.schools.net.au...s/optics/images/itten.gif http://images.google.com....um%3d1%26hl%3dtr%26sa%3dx http://imagecache2.allpos...vertikal-1915-posters.jpg http://www.scotstainedgla...mages/gillean-square1.jpg
* ıtten, johannes [1975]. design and form: the basic course at the bauhaus. new york: van nostrand reinhold. ısbn 0500285349.
* ıtten, johannes [1973]. the art of color: the subjective experience and objective rationale of color. new york: van nostrand reinhold. ısbn 0442240376.
* ıtten, johannes, and birren, faber (1970). the elements of color: a treatise on the color system of johannes ıtten based on his book the art of color.

şurada birçok başka güzel eserle beraber var resimleri. http://www.writedesignonl...history-culture/nr315.jpg http://images.google.com....um%3d1%26hl%3dtr%26sa%3dx
dubai vize izmir masaj izmir masaj salonu