israilin gazzeye dayattığı abluka

kupakizisinekvalesi
gazzeyi açıkhava hapishanesine çeviren dayatmalardır.

1) gazzelilerin en önemli geçim kaynağı balıkçlılıktır. abluka yüzünden 6 mil ile sınırlı alanda yapılabiliyor. israil donanması denize açılan balıkçı teknelerini ya batırıyor ya da bir daha vermemek üzere el koyuyor.

2) gazze´nin açıklarında israil doğalgaz arama ve çıkarma platformu kurmuş durumda. yani israil, gazzelilere kendi karasularını kullandırmadığı gibi bu halkın gözleri önünde deniz yatağındaki doğal kaynakları da çalıyor.

3) eres sınır kapısı´ndan çok sıkı kurallara bağlı bir rejimle sadece hasta ve yaşlıların geçişine izin veriyor. bu kapıdan mal-ürün geçişi yapılamıyor. ebu salim sınır kapısı ise israil`in lütfettiği ölçüde mal geçişine açık.

4) hava ablukası ise; israil normal günlerde bile 24 saat gazze´yi havadan izliyor. gazzelilerin `zennane` (uğultucu) dedikleri insansız casus uçakları çıkardıkları gürültüyle insanlara bir saniye huzur vermiyor. ikincisi kameraların yerleştirildiği balonlarla sınır hattı sürekli izleniyor. ayrıca uzaydaki israil uydularının gözü de gazze´de.

genel hatlarıyla israil ablukası bu.

kaynak: ot dergisi, mert tazeaslan, gazeteci fehim taştekin´in haberi.
dubai vize izmir masaj izmir masaj salonu