anaximenes

benden yazar olmaz
iyonya ve milet okulunun m.ö. 585-525 yılları arasında yaşadığı hesaplanan, üçüncü ve sonuncu düşünürü.

o, anaximandros`un boşlukta duran silindir şeklindeki dünya anlayışı yerine, havada aynen bir yaprak gibi yüzen, bir masa kapağı şeklindeki dünya anlayışını benimsemiştir. yine, gökkuşağı üzerine son derece ilginç bir açıklama yapmış, güneş ışınlarının, içinden geçemedikleri bir bulut üzerine düşmelerinin sonucu olarak ortaya çıktığını söylemiştir.

arkhe olarak havayı seçmiştir. o havayı her şeyi sarıp sarmalayan bir unsur olarak görmüş, nefes almamız yönü ile ruhun gıdası olduğunu belirtmiştir.

güneş, ay ve yıldızlar arasında ayrım yapan ilk filozoftur ayrıca. güneşin kendi ışığına sahip olduğu yerde, yıldızlar da dahil olmak üzere, ay`ın Güneş`in ışınlarını yansıttığını söylemiştir.

felsefe alanında kaydettiği en önemli gelişme, ilk kez olarak birlikten çokluğa geçiş sürecinde, varolan her şeyin havadan nasıl varlığa geldiğini açıklama işinde yoğunlaşmış olmasından gelir. Anaximenes`e göre seyrekleşme ya da sıkışma kavramları, birlikten çokluğa geçiş kavramları, birlikten çokluğa geçiş sürecini açıklamaya yaradıktan başka, her niteliği niceliğe veya bütün niteliksel farklılıkları niceliksel farklılıklara indirgeme girişimini temsil eder.
dubai vize izmir masaj izmir masaj salonu