ankara savaşı

kupakizisinekvalesi
timur ve osmanlı devleti arasındaki savaştır. ankara savaşı´nın yenilgisiyle osmanlı da ``fetret devri`` diye bilinen dağılma sürecine yol açtı, ancak bu durum çok uzun sürmedi.

timur´un ordularının deneyimi yüksekti ve asker sayısı bir hayli fazlaydı. osmanlı ordularında yeniçerilerden başka anadolu sipahileri, eski anadolu beyliklerinden türkmenler, makedonyalı, rumen, bulgar ve sırplar vardı. iki ordu ankara´nın kuzeydoğusundaki çubuk ovası´nda 28 temmuz 1402´de karşı karşıya geldi. tarihin en çarpıcı savaşlarından biri bu ovada yaşandı. başlangıçta osmanlı kuvvetleri üstünlüğü ele geçirdi; ne var ki türkmen savaşçılar eski beylerini timur´un yanında görünce karşı tarafa geçtiler. osmanlı ordusu çöktü. gün sona ererken bayezid´in yanında savaşı sürdüren sadece sırp birlikleri ve yeniçeriler kalmıştı. bayezid esir edilerek timur´un çadırına götürüldü. bilinenin aksine timur bayezid´e oldukça iyi davranmış, öldüğünde törenle gömdürmüştü.

kaynak: atlas, gezginin tarihi olaylar atlası
kolibandi
osmanlının tarihideki dönüm noktalarından biridir.

yenilgi olduğu için ilk-orta-lise müfredatında detaya girilmeden sonucu hakkında kısa bilgiler verilerek ve nefret tohumları ekilerek geçilen savaştır.

ayrıca timurun bu savaşta fillerini ağaçların arkasına sakladığı söylenmektedir.

düşünün ki ankarada fillerin saklanabileceği ağaçlar varmış.

şimdi ise melih gökçek var.
benden yazar olmaz
en yaman çelişkilerinden biri, osmanlılar safında olan sırplar birkaç yüz kişi kalana kadar ölümüne savaşırken, türkmenlerin timur tarafına geçmesi olan savaş. gerçi timur da moğol-türk`tür ve o esnada ne olduğunu tam olarak kestirebilmek mümkün değil.
gorgoyth
Osmanlının Anadolu`ya ve Türkmenlere köpek gibi davranması üzerine Türkmenlerin Temür`ü çağırmasıyla gerçekleşen savaş olabilir. Anadolu Türkmenleri bu savaşta Aksak Temür`ün yanında yer almışlardır.
dubai vize izmir masaj izmir masaj salonu