23 eylül 2014 abd'nin ışid'i suriye`de vurması

benden yazar olmaz
ortadoğuda her şeyin `arap saçı`na döndüğünün belgesidir. bu olaya çok farklı açılardan bakmak gerekir.

birinci açı elbetteki batının ortadoğudaki çıkarlarıdır. abd, kökten dinci bir ışid`in esat rejiminden daha tehlikeli olduğunu görmüştür. sonuçta işid, bugün dünyanın en zengin örgütüdür, hatta örgüt olmaktan da öte, bazı toprakları denetleyen, bu da yetmezmiş gibi, ırak ve suriye gibi geniş bir coğrafyada boydan boya yayılan, tanınmamış bir devlet konumuna gelmiştir. dünyanın her tarafından insanları cihada çağıran böylesine kökten dinci bir devleti haliyle batı asla istemeyecektir ancak gelinen noktada ışid, hemen hemen türkiye`yi güneyden, arap yarımadasını kuzeyden boydan boya kaplamakta, bir ucu ürdün`e, diğer ucu iran`a dayanan bir kuvvet haline gelmiştir ve dahası `nerede bir abd`li görürseniz öldürün ` şeklinde fetvalar yayınlamaktadır... abd, 1991`den bu yana bataklığa çevirdiği ortadoğu`da afganistan`da olduğu gibi kaybetmek üzeredir. hatta abd, şu an saddam hüseyin`i mumla aramaktadır. esat`a razı durumdadır. ihale kendisine kalmasın diye uğraşmaktadır.

rusya ve suriye açısı: öyle ya da böyle ışid`in suriye`den izin alınmadan bombalanması suriye`nin egemenliğine doğrudan müdahaledir. öte yandan bu müdahale, ukrayna konusunda suçlanan müttefik rusya için de iyi bir argümandır. bu müdahale sayesinde rusya`nın elinin ukrayna`da biraz olsun rahatlayacağını söyleyebiliriz. sonuçta ukrayna`nın içişlerine karışmakla suçlanan rusya, abd`yi suriye`nin içişlerine karışmakla suçlayabilir haldedir. esat`ın durumu ise aynen şöyledir: bir yandan en büyük düşmanlarından biri vurulduğu için ellerini ovuşturan bir lider, diğer yandan egemenlik haklarım diyen bir suriye. bir taşla iki kuş gibi...

bu tablonun en vahim yorumlanışı şu olabilir: ortadoğu bir açmazdadır. bu tablodan bir dünya savaşı çıkmaz belki ancak işin içine israil`in, hizbullah`ın (dolayısı ile lübnan`ın) ve hatta iran ile türkiye`nin de dolaylı olarak katıldığı, ürdün`ün dahi savaş alanına döndüğü geniş çaplı bir ortadoğu savaşı ihtimaller dahilindedir.
dubai vize izmir masaj izmir masaj salonu