john forbes nash

at avrat braveheart
13 haziran 1928 doğumlu abd`li matematikçi.

lisans ve yüksek lisans eğitimini carnegie teknoloji enstitüsü`nde tamamladıktan sonra doktora yapmak için princeton üniversitesi`ne gitti. 21 yaşında hazırladığı doktora tezi, `oyun teorisi`, ona uzun yıllar sonra, 1994`te nobel ekonomi ödülünü kazandırdı. Genç deha, john von neumann`ın icadı olan oyun teorisindeki sorunları çözüp kullanılır hale getirdi. 30 yaşına kadar parlak fikirleri ve göze çarpan kişiliği sayesinde hızla yükselip matematik camiasının önde gelen isimlerinden biri oldu. MIT`de profesörlük yapmaya başladığında karısı alicia larde ile tanıştı. larde o zamanlar daha bir fizik öğrencisiydi. nash`in şizofreni sorunları başlamadan kısa süre önce çiftin bir oğlu oldu. john nash aynı zamanda soğuk savaş döneminde ordu adına şifre çözücü olarak çalışmıştır.

hastalığının ilk belirtileri 1958 yılında görülmeye başladı. Bir oda arkadaşı olmamasına rağmen bir oda arkadaşından bahsedip etrafındakileri korkutmuş ve oda arkadaşıyla yaptığı hayali sohbetler onun şizofren olduğunu ortaya çıkarmıştır. Daha sonra bu hastalığı kendi zekasını kullanarak yenmiştir.

23 sayısına takıntılı olan nash, hayatı boyunca 23 makale hazırlamıştır. 86 yaşındaki nash`in yaşantısı a beautiful mind filmine konu olmuştur.
dubai vize izmir masaj izmir masaj salonu