georges melies

at avrat braveheart
sinemanın gelişmesinde öncelik etmiş fransız film yapımcısı, yönetmen. kariyerine sihirbaz olarak başladı. auguste ve louis `in bazı filmlerini gördükten sonra sinematograf aracının potansiyelini hemen farketti. sihirbaz olarak sahne şovlerı, dekor, kostüm gibi şeylere zaten alışık olan melies, kurguyu da işin içine katarak bugünkü sinemanın ilk örneklerini ortaya koydu.

sinemada bugün hala kullanılan teknikleri kendisi buldu. örneğin stop trick yani kamera çekim yaparken görüntüyü durdurup tekrar çekim yapma olayı.
meydandan geçen otobüse binen insanları çekerken kamerası aniden arızalanır. kamerasını tekrar çalıştırması biraz zaman alır. kamera tekrar görüntüyü almaya başladığında, ilk çektiği görüntülerin üstüne, değişen insan ve hareketlerin görüntüsünü kaydetmiş olur. çektiği filmi seyreden melies, bir erkeğin aniden bir kadına, bir otobüsün aniden bir cenaze arabasına dönüştüğünü görür. böylece kafada şimşekler çakar.

500`den fazla film çeken melies tam işleri büyütmeye hazırlanırken 1. dünya savaşı patlak verir. savaşa gidip dönen halk hayatın gerçeklerini gördüğünden artık sinemadan zevk alamaz. 140 kadar filmi günümüze kadar gelebilmiştir. kimisi yanmış, kimisini de parasızlıktan hammadde olarak satmak zorunda kalır. bir tren garında oyuncakcı dükkanı açar ve fakir bir insan olarak hayatını kaybeder.
sinemanın gelişmesinde george melies`in payı çok büyüktür. olmasaydın olmazdık george melies. (u: swh)

korkunç türk cellat
http://video.ntvmsnbc.com/le-bourreau-turc-korkunc-turk-cellat-1904.html
ilk bilim kurgu filmi aya yolculuk. film siyah beyazdır. ancak melies ve eşi kök boyalarla filmi renklendirmişlerdir.

(youtube: c0uTODeGgZo)

(youtube: H8QPehtzs_c)
benden yazar olmaz
daha önceleri sahnelerde illüzyonistlik yapan, sinema sanatının öncülerinden biri olan 1938 yılında ölen deha.

sinemanın icadından hemen sonra bir kamera satın almış ve bir film stüdyosu kurmuştu. stüdyosunda kleopatra, mavi sakal, dreyfus davası, sinderalla ve aya sehatat gibi sinemanın öncülerinden olan filmler çekilmiştir.
dubai vize izmir masaj izmir masaj salonu