falih rıfkı atay

benden yazar olmaz
1894 yılında İstanbul`da doğan gazeteci, yazar, milletvekili.

mercan idadisi ve darülfünun`un edebiyat Bölümü`nü bitirdi. ilk yazıları servet-i fünun dergisinde yayımlandı. 1912 yılında tanin gazetesinde düz yazıları yayımlandı. 1913 yılında dahiliye nazırlığı kalemlerinde çalıştı. dahiliye vekili talat paşa ile birlikte gittiği Bükreş`ten tanin Gazetesi`ne röpörtaj yazıları yolladı. bu dönemde yazıları, türkçülük ve Türkçecilik akımlarını taşıyordu. suriye ve Filistin`deki savaş anılarını `ateş ve güneş` kitabında topladı. cemal Paşa`nın bahriye nazırı olması üzerine kalemi mahsusa müdür yardımcılığına getirildi. kurtuluş savaşını destekleyen etkili yazıları dolayısı ile idamı istendi. fakat İnönü Zaferi`nin kazanılması üzerine divanı harp tutumunu değiştirdiği için idamdan kurtuldu. Atatürk`ün isteği üzerinde 1922`de TBMM bolu vekili oldu. hakimiyeti milliye, milliyet ve ulus gazetelerinin baş yazarlığını yaptı. yeni türk alfabesinin hazırlanmasına katkıda bulundu. 1950 yılında dünya Gazetesi`ni kurdu. 1971 yılında öldü. İstanbul Zincirlikuyu mezarlığına defnedildi.
eski türkiye sözlük
yıllarca mustafa kemal'in en yakınında bulunmuş yazardır. ünlü "çankaya" isimli kitabın yazarı dersek de yanılmış sayılmayız.

çankaya'nın bir yerinde şöyle der falih rıfkı ;

"haber vereyim ki atatürk ne yaptığını, nasıl yapacağını, kimlere ne yaptıracağını, kimleri nasıl ve nerede kullanacağını bilen pek hesaplı bir adamdı. yapmış oldukları üzerinde istediğiniz tenkitlerde bulunabilirsiniz. fakat kendi varmak istediğine ulaşmaktan başka bir şey düşünmeyen, dostluklarının, yakınlıklarının, sözde sırdaşlıklarının üstünde bilhassa "kendi kendine vefalı" bir lider olduğu su götürmez bir gerçektir."
dubai vize izmir masaj izmir masaj salonu