borussia dortmund

at avrat braveheart
19 aralık 1909 tarihinde, futbol oynadıkları kilise sponsorluğundaki catholic holy trinity kulübünden ayrılan bir grup genç tarafından, dortmund kentinin kuzeydoğusunda kurulmuştur. renkleri sarı-siyah`tır. madencilerin bölgesinde kurulmuş olan kulübün renkleri biranın sarısı ve kömürün karasından geliyor. borussia, latince prusya anlamına gelir.

8 bundesliga, 3 almanya kupası, 5 almanya süper kupası, 1996-1997 sezonunda kazanılan şampiyonlar ligi, 2 uefa kupası, 1 uefa süper kupası kazanmıştır.

1996-1997 sezonunda kazanılan şampiyonlar ligi şampiyonluğu`nun ardından yürütülen yanlış transfer politikası, alınan yıldız oyuncuların katkı verememesiyle kulüp ciddi bir mali bunalıma girmiş. eski adı westfalenstadion olan stadyum 2005 yılında sigorta şirketi signal iduna ile yapılan sponsorluk anlaşması ile 2021 yılına kadar bu isimle anılacak. kulüp 2004-2005 sezonundan sonra bayern münih`ten aldığı maddi yardım ve stadyumunu en basit maçta bile tıka basa dolduran taraftarının da yardımıyla ekonomisini düzeltmiş, 10 senede yeniden kendini toparlamış, çok başarılı bir scout ekibi kurmuş ve jürgen klopp gibi bir deha ile avrupa`nın en önemli takımlarından biri olmuştur.

ırkçılığa karşı tahammülü olmayan taraftarlara sahiptir. nazi selamı veren bir taraftar münferittir denmeden araştırılmış, ev adresi bulunmuş, kombinesine el koyulmuştur. ayrıca 1 türk, 1 yunan, 1 sırp ve 1 ermeni`nin forma giydiği, ortak bir amaç için çaba harcadığı tek oluşumdur. hoşgörünün timsali gibi takımdır. arması, bir futbol takımı için yapılan en basit ve en akılda kalan armalardan biridir.
http://cdn.staticneo.com/w/pes/7/74/Borussia_Dortmund.png

futbolcularının hızını arttırması için footbonaut isimli bir sistem geliştirmişlerdir.

(youtube: JUBgdyleCkA)
dubai vize izmir masaj izmir masaj salonu