beş tümel

benden yazar olmaz
olumlu bir önermenin yükleminin öznesine ne şekilde bağlandığını gösteren, ve cins, tür, ayırım olarak bilinen beş terim.

1- yüklem özne için öznel olmadığı, öznenin özünü ya da özünün bir parçasını ifade etmediği zaman, ona öznenin bir ilineği adı verilir.. örneğin, `bazı yazarlar zengindir` önermesini ele alalım. zengin olma özelliği, yazar için özsel bir özellik, yazarı yazar kılan bir özellik olmayıp, rastlantısal ya da arizi bir özelliktir.

2- yüklem, öznenin kendisinin bir alt sınıfı ya da türü olduğu sınıfı ya da cinsi gösterebilir. örneğin, `dikdörtgenler paralelelogramlardır` önermesinde, yüklem öznenin cinsidir.

3- özne tekil bir terim ve yüklem de, öznenin bir üyesi olduğu sınıfı gösterirse bir türe karşılık gelir.

4- yüklem öznenin, özneyi aynı cinsin başka alt sınıflarından ya da diğer türlerinden ayıran bir özelliğini ifade edebilir. bu durumda, `ikizkenar üçgenler iki eşit kenarı olan üçgenlerdir` örneğinde olduğu gibi türsel bir ayırımdır.

5- yüklem, daha önceki üç özsel özellikten farklı olmakla birlikte, onlardan çıkarsanabilir olan başka bir özsel özelliği ifade edebilir. `eşkenar üçgenler eşit açılı üçgenlerdir` örneğinde olduğu gibi...
dubai vize izmir masaj izmir masaj salonu