aktarım açısından ele alınan farktır.
genel anlamda, iletişimin gerçekleşmesi için iki sistem gereklidir. bu sistemler; iki insan, iki hayvan, iki makine ya da bir insan ile bir hayvan, bir insan ile bir makine (örnek bir bilgisayar) olabilir.
yukarıdaki alış-veriş sözünden de anlaşılacağı üzere, iletişimde, bilgi akışının iki yönlü olması beklenir. sibernetikte bir bilgi kaynağından tek yönlü bilgi iletimine enformasyon, karşılıklı bilgi alışverişine ise komünikasyon ya da iletişim; adı verilir (akman,1982). yani, iki sistem arasındaki karşılıklı bilgi alış verişini iletişim; olarak adlandırma, tek yönlü bilgi akışını ise başka bir şey sayma eğilimi vardır. bu ayrımı dikkate aldığımızda, insanlar arasındaki bütün konuşmaları, iletişim kabul edemeyeceğimizi düşünebiliriz. örneğin, ana babalar ya da amirler, çocuklarına/memurlarına sadece birtakım emirler verip, onların bu emirler karşısındaki tepkileriyle ilgilenmezlerse, bu tavırlarını iletişim değil, enformasyon yani tek yönlü bilgi iletimi kabul etmek, pek de yanlış olmasa gerekir.
enformasyonlar, bazen iletişime dönüşür, bazen de dönüşmez. örneğin bir evin penceresindeki kiralık 3 oda ilanını yalnızca okuyup geçersiniz, bu uyarıcı sizin için bir enformasyon olmakta kalır. ev sahibiyle yüz yüze ya da telefonla konuşmanız durumunda ise iletişim ortaya çıkar.
öğrencinin derse katılımının sağlanması ve interaktif bir ortamda dersin işlenmesi öğretmen ve öğrencilerin sorumluluklarını ve öğrenmelerini de artıracaktır.
ü. dökmen, iletişim çatışmaları ve empati, sf. 19-20