4 aralık 1945 tan gazetesi`nin yağmalanması

kolibandi
tek partili dönemde faşizm ve nazi karşıtı çizgisinden dolayı antikomünist hareket tarafından örgütlenen onbinlerce kişinin gerçekleştirdiği linç ve yağmalama eylemidir. olaya dair hiç kimse yargılanmamıştır.



--- alıntı ---

SSCB, Mart 1945`te, Türkiye-Sovyetler Birliği Dostluk ve Saldırmazlık Paktı`nı tek taraflı olarak feshedeceğini açıkladı. Moskova Antlaşması`nın II. Dünya Savaşı`ndan sonra oluşacak yeni koşullara göre yeniden düzenlenmesini istiyordu. Savaş yıllarında SSCB Boğazların yeterince güvenli olmadığını düşünüyor ve Boğazların güvenliğinin Türkiye-SSCB ortak denetiminde olmasını istiyordu. Bu arada Sovyet basınında SSCB`nin Türkiye`nin doğusundan toprak istediği haberleri yayınlanıyordu. Bu durum savaşın son yıllarında canlanmaya başlayan Türkiye-ABD ilişkilerinin gelişmesine de yol açtı.

Dış politikada yaşanan bu olaylar karşısında iç basından Tan gazetesi, Türkiye-Sovyet ilişkilerinin iyileşmesini ve geliştirilmesini savunan tek yayın organıydı. Bu politikasıyla Tan öteki basın organları tarafından eleştirilmeye, özellikle de gazetenin yazarları Zekeriya Sertel ve Sabiha Sertel ağır biçimde suçlanmaya başladı. Bu eleştiriler iktidardaki Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) hükümetini de etkiliyordu.

Diğer yandan CHP`den istifa eden Celâl Bayar, Adnan Menderes, Tevfik Rüştü Aras ve Fuad Köprülü gibi üst düzey politikacıların Cumhuriyet Halk Partisi`nden ayrılıp yeni bir parti kurmaya yönelmeleri, Tan gazetesi ile onun yazarları Zekeriya Sertel, Sabiha Sertel`le aralarındaki sıkı ilişkiler [kaynak belirtilmeli] gazetenin yazarı Tevfik Rüştü Aras`ın Türkiye-Sovyet ilişkilerinin yeniden canlandırılmasına ilişkin yazıları, gazeteyi iktidarın ve milliyetçilerin boy hedefi haline getirmişti.

--- alıntı ---
http://www.wikisosyalizm.org/Tan_Olay%C4%B1
dubai vize izmir masaj izmir masaj salonu