popüler kültürün tıpkı kitle iletişimi gibi yaşamın her alanını kaplaması nedeni ile yapılan kıyaslama.
ikisi de yoğun biçimde yaşanır, tüketilir. rahatsızlık veren yönleri vardır. ama bunlar her zaman herkes tarafından fark edilmez.
kitle iletişim araçlarının popüler kültüre el atışı 18. yy`da başlamıştır. popüler kültür salt belli malların kullanışı etkinlikleri popüler yapmaz. bunlarla birlikte gelen belli bir dünya görüşleri ve düşünüş biçimlerini de popüleştirmeye çalışır. siyasal iletişimde bunun yaygın adı gündem oluşturmaktır. kitle iletişimindeki en açık örneği reklamlardır. reklamlar güvensizliğe-özellikle de kişinin karşı güvensizliğine teşvik eder. tüketicinin ütopyaya hiçbir zaman erişemeyecekleri mükemmelliğe inanmaları savunulur.
popüler kültür kitle iletişim aracılığıyla tv, eğlence ve yarışma programları, tv haberleri, dergiler, müzikten giysilerimize, sloganlarımıza yiyecek ve içeceklerimize kadar bütün zevklerimizi ve tercihlerimizi yönlendirmektedir. bunun dışında kalan popüler kültüre çağ dışı, yobaz olan şeylerdir. popüler kültür, kapitalist dünya görüşünün ve tüketim toplumunun bir sonucudur. popüler kültürün istediği tek tip insan ve tek tip düşünme sistemidir.
(bkz: popüler kültür)
(bkz: kitle iletişimi)