Çiftlerin karşılılı olarak boşanması.
Anlaşmalı boşanmalarda en çok merak edilen konulardan bir tanesi de anlaşmalı boşanma nafaka konusudur. Peki anlaşmalı boşanmalarda nafaka nasıl belirlenir? Bu boşanmalarda hakime sadece çocuğa verilen nafakayı belirleme hakkı verilmiştir. Anlaşmalı boşanmada kadın eşinden istediği miktarı istemekte özgürdür. Eşi de miktarı onaylarsa boşanma Sorunsuz halledilir. Tabi ki anlaşmalı boşanmanın gerçekleşebilmesi için belli şartlar söz konusudur. Anlaşmalı boşanma davasının şartları Türk Medeni Kanunu`nun 166.maddesinin 3. fıkrasında belirlenmiştir. Anlaşmalı boşanma şartları nelerdir?
1. Anlaşmalı boşanma için ilk olarak çiftlerin en az 1 yıl evli kalmış olması gerekmektedir. Evlilik süresi bir yıldan az olan çiftler anlaşmalı boşanma yoluyla evliliklerini bitiremezler. Ancak farklı sebeplerle boşanmaları mümkündür. Eğer çiftin evlilik süresi bir yılı geçtiyse eşler birlikte hazırladıkları protokol ile adliyeye müracaat ederler.
2. eşlerin birlikte mahkemeye başvurması veya taraflardan birinin açtığı davayı diğer tarafın kabul etmesi. Anlaşmalı boşanma konusunda hemfikir olduktan sonra eşlerin boşanma müracaatı için birlikte adliyeye gitmesi, ya da bir taraf davayı açtığı zaman diğer tarafın da kabul etmesi gerekmektedir.
3. hakimin tarafları bizzat dinleyip verdikleri ifadede hiçbir baskı unsuru olmadığına, tarafların kendi iradeleriyle ayrılmak istediğine kanaat getirmesi. Günümüzde zorla boşanmalar da oldukça yaygındır. Bu yüzden taraflar avukatla savunulsalar bile mahkemeye mutlaka katılıp boşanma nedenlerinin ne olduğunu açıklamaları gerekmektedir. 4. Tarafların nafaka ve varsa çocukların velayeti konusunda anlaşmaları gerekmektedir. Taraflar boşanırken çocuklarının geleceğini de düşünmek zorundadır. Bu yüzden verilecek nafaka konusunda tarafların birbirleriyle anlaşmış olmaları mahkemenin eşleri tek celsede boşaması için çok önemli bir husustur.
http://www.gunsen-kul.av.tr/