kut ül ammare zaferi

kolibandi
selmanı pak muharebesinde yenilen İngilizleri sığındığı kut ül ammare kasabasında kuşatarak teslim almayı amaçlayan halil paşa komutasındaki Osmanlı ordusunun kazandığı zaferdir.

bu yıl 100. yılıdır.

halil paşa zaferin ardından ordusuna ;

`Arslanlar! Bütün Osmanlılara şeref ve şan, İngilizlere kara meydan olan şu kızgın toprağın güneşli semasında şehitlerimizin ruhları sevinçle gülerek uçarken, ben de hepinizin pak alınlarından öperek cümlenizi tebrik ediyorum. Ordum gerek Kut karşısında ve gerekse Kut`u kurtarmaya gelen ordular karşısında 350 subay ve 10 bin erini şehit vermiştir. Fakat buna karşılık bugün Kut`ta 13 general, 481 subay ve 13 bin 300 er teslim alıyorum. Bu teslim aldığımız orduyu kurtarmaya gelen İngiliz kuvvetleri de 30 bin zayiat vererek geri dönmüşlerdir. Şu iki farka bakılınca, cihanı hayretlere düşürecek kadar büyük bir fark görülür. Tarih bu olayı yazmak için kelime bulmakta müşkülata uğrayacaktır. İşte Osmanlı sebatının İngiliz inadını kırdığı birinci zaferi Çanakkale`de, ikinci zaferi burada görüyoruz`

mesajını yollamıştır.

bir ingiliz tarihçisine göre bu teslim oluş İngiliz tarihinin en aşşağılayıcı teslimiyetidir.
benden yazar olmaz
gerçekçi tarih açısından ele alındığında büyük bir zaferdir.

dönem itibari ile ingiltere tartışmasız süper güçtür. lakin osmanlı komutanlarının uyguladığı strateji ingiliz ordusunu perişan etmiştir. bunun inkar edilebilecek bir tarafı yok. lakin şu da unutulmamalı. o dönemde bu zaferin arkasında durabilecek bir irade kalmamıştır istanbul`da. zira sadece 2 yıl sonra ingiliz ordularının musul`a, kerkük`e, hatta güneydoğu anadolu bölgesine kadar uzanmasından bu durumu anlayabiliyoruz.

öte yandan, mevcut gayrı resmi ideolojimizin bu tip vak`alara bakış açısı da gözlerden kaçmamaktadır.
şehit haberlerinin geldiği gün düğün yapanlar bakalım 19 mayıs`ı da olası ışid tehdidi ile mi sabote edecekler?
dubai vize izmir masaj izmir masaj salonu