düşünce

eski türkiye sözlük
kafatasının içinde bulunan beynin sayısız katmanlarının içersinde var edilendir.

düşünce, insan hayatını idame ettirmede ışık olandır, yol gösterendir, neyin neden yapılması ya da yapılmaması gereğini ortaya koyandır. bir fikrin oluşumu için gerekli olandır. aslında sadece fikrin değil, şu an dünya da insan tarafından var edilen her bir şeyin var oluş nedenidir.

insana özgü olduğu yanılgısına çoğu zaman kanılınsa da, insan harici sayılı diğer canlılar tarafından da var edilmektedir. misal bazı memeli türlerinin, maymun, yunus, köpek gibi davranışlarına kumanda etmede düşünceyi kullandıkları ve düşünce ürettikleri araştırmalarda belgelenmiştir. bu da, düşünen tek canlı olarak insanın öne sürüldüğü yargıları bozar niteliktedir.

düşünce doğası gereği sınırsızdır. şekle sokulamaz ve sonlandırılamazdır. yeni fikirlerin var edilme aracıdır. bu nedenledir ki düşünce, her daim bazıları tarafından korkulan olmuştur. bu bazıları egemenlerdir, hükmedenler ve zulmedenlerdir. sudan korkan kedi gibi ya da fareden korkan fil gibi düşünceden korka gelmişlerdir.

bazı diyarlarda düşünce bir hazine sayılmış, düşünene saygı duyulmuş ve düşüncelere değer verilmiştir.

ama bazı diyarlarda ise düşünce, suç sayılmış, düşünenden korkulmuş ve düşüncelere ceza verilmiştir.

işte efenim düşünce böyle sakınılası bir şeydir. düşünülmeye görsün anında mahpusluk edilebilir. tabi düşünen ile birlikte.

ama ne yapılmalı, inadına düşünmeli ve düşüncelerden korkanlara inat, düşünceler var edilmelidir.

bir bakıma düşünmek düşünce özgürlüğü insan olmanın bir gereğidir ve hiçbir yapı ya da kurum bu gereği gereksizlik olarak belleyemezdir.

insan var olduğu ve de özgür olduğu sürece düşünce de var olup özgür olacaktır. bunu belirtmemek olmazdır.
dubai vize izmir masaj izmir masaj salonu