ae fond kiss

eski türkiye sözlük
ken loach`un yönettiği 2004 yapımı drama ve aşk filmi. iskoçya, glasgow şehrinde yaşayan pakistanlı bir ailenin genç oğlu casim ile irlanda kökenli bir müzik öğretmeninin (roisin) arasındaki aşkı ele alır genel olarak. detaylara inildiğinde, geleneklerini devam ettirmek isteyen pakistanlı aile ile katolik öğretmen sevgilisiyle evlenmek isteyen oğulları istemeseler de karşı karşıya gelmiştir. ancak basit bir aşk hikayesi olmayıp, içinde birçok önemli toplumsal sorunları yansıtır bu film. bahsedilen sorunlara gelince:
-casim`in ailesi ailelerin anlasması sonucu büyük kızlarını yine diğer bir pakistanli erkekle evlendirme planları yapmaktadırlar. ancak, bu aile, casim`in avrupali ve katolik bir kadınla (roisin) olan ilişkisini öğrenince aile onurunu lekelediği gerekçesiyle düğünü iptal ederler.

diğer yandan casim`i pakistanlı kuzeniyle evlendirme planı yapmaktadır ailesi. kültür ve dinler arasindaki farkların ırklar-arası bir evliliğe engel teşkil ettiği anlatılmaktadır bize.
-roisin`e gelince; müzik öğretmeni olarak çalışmakta olduğu katolik okulunda sürekli pozisyona geçebilmesi için okuldan sorumlu bir rahipten imza alması gerekmektedir. ancak rahip roisin`in bir zamanlar evli oldugunu, katolik olmasından dolayi tanrı huzurunda boşanmış olmadığını ve resmi olarak boşanması gerektiğini söyler. daha da ileri gidip, roisin`in biriyle ilişkisi olduğunu, onunla evlenmesinin mümkün ve ahlaki olmadığını; kendine katolik bir koca bulmasını söyler.roisin vaz geçmediği için nihayetinde okuldan kovulur.
-evin küçük kızı başka bir şehirde üniversite kazanmiştir ancak babası göndermek istemez. tartışırlar.
-yönetmen sosyal problemleri cok iyi anlatmaktadır bu filminde. britanya adasi ve diğer ülkelerdeki entegre olamamış göçmenlerin sorunlarını, çoğu zaman toplumdan dışlanışlarını; bağnazlık derecesinde tutucu olan dini toplulukları (bu filmde katolik toplumu ile pakistanlı grup); karşılıklı (hatta daha çok evsahibi ülkenin gösterdiği) taraflı, uzlaşmacı olmayan muameleler ve karşılıklı önyargılar bu filmde seyirciye sunulur.
-diger bir nokta da, yönetmenin ata-erkil toplumlarda yeralan ikiyüzlü muameleye dokundurmasıdır. casim bir disko-bar`da dj`lik yaparken oraya kız arkadaşlarıyla gelen kız kardeşini kovar. yine aynı şekilde, kız kardeşi kabul aldığı diger şehirdeki üniversiteye gitmek isteyip babası tarafından reddedilince casim sessiz kalır. kızkardeşi onu ikiyüzlülükle suçlamaktadır; casim, kendilerinden olmayan biriyle ilişki yaşamaktadir çünkü.
-pakistanli ailelerin, daha doğrusu, doğu kökenli insanların gelenekleri serpiştirilmiştir bu filme. aile büyüklerinin, görücüler geldiğinde geleneksel kıyafetlerini giymeleri; evin babasının oğlu casim için evlerine bitişik bir ev yapması; bununla yetinmeyip oğlu için yerleştirmesi; ailesini bir arada tutmaya çalişması pek de yabancısı oldugumuz bir şey degildir biz türk milleti için.
-roisin ile casim arasında geçen din içerikli diyaloglar ise nefistir. roisin virgin mary`i (bakire meryem) sorar casim`a. o da, meryem adlı bir surenin kur`an`da olduğunu bildirir. dinleri yarıştırırlar adeta ama gülümseten tarzda. filmin sonunda tahara (yani casim`in kızkardeşi) istediği üniversiteye gideceğini söyler babasına ve gider.. casim ise tercihini roisin`den yana kullanir...
dubai vize izmir masaj izmir masaj salonu