kenneth glenaan`ın yönettiği 2005 yapımı drama filmi. filme adını veren ana karakter, yasmin ingiltere`de yaşayan müslümangenç kadındır. yaşlı babası, ergenlikte bir kardeşi ve formalite icabi evlendiği kocasıyla köhne bir evde oturmaktadır. çalıştığı iş yerinde samimi olduğu ve hoşlandığı ingiliz biri vardır; kimi zaman barlara gidip vakit geçirmektedirler. karakterlerden gitmek gerekirse:
-yasmin: arabası vardır bu hanım kızımızın. işe arabayla gidip gelirken, evden uzaklastığında yolda arabayı sağa çekip başındaki örtüyü, üzerindeki pakistan kıyafetini çıkarıp, blue jeans giyer, saçlarını da bir güzel havalandırır. bu hergün tekrarlanmaktadır. ancak, ingiliz erkek arkadaşıyla barlara gittiğinde ikram edilen içkileri göstermeden döktüğü içmediği yönetmen tarafından vurgulanır. işyerinde ayın çalışanı seçilmişken, arkadaşları tarafından pek seviliyorken herşey 11 eylül saldırılarıyla değişir. ilk olarak iş dolabında üsame yazan bir not bulur sonrasında da kendinden kaynaklanan bir sebep olmaksızın işine son verilir.
-faysal: pakistan`dan yeni gelmiş, ingiltere vatandaşı olabilmek için yasmin`le formalite evlilik yapmış, hafif çatlak bir adam. evin arkasında keçi besleyip bahçede ateşte yemek pişirmeye yeltenir. 11 eylül saldırılarından sonra evden pakistan`ı daha dogrusu metro bombalamalarıyla alakası olan bir örgütü aradıgı için sorguya çekilir; işkence görür. yasmin`le boşandıktan sonra evden gider.
-yasmin`in ergen kardeşi: evde babasının yanında ezan okuyan bu ergenimiz dışarıda ot pazarlamaktadır. ablasına yakındır, ancak ablası bu işten onu vazgeçiremez. ikiz kuleler saldırısından sonra mollalara katılır, pakistanda militan kampında eğitim görmek için evden ayrılır.
-yasmin`in babası: kızına cok fazla özgürlük verdiğinden yakınmaktadır pakistanlı dostlarına. yine de kızı ile arasında sıkı bir bağ vardır. oğlu, ikiz kule saldırılarından memnun bir şekilde bahsedince, güzel bir ders verir ogluna; terörizmin islam`la bağdaştırılamayacağını anlatır. pakistan göçmen halkının ingiltere`de nasıl bir muameleye tutuldugunu görür, ancak elinden birşey gelmez. faysal`in aradığı ancak konusamadığı numara yüzünden ev alt üst edilir polis tarafından. oğlunu kaybetse de, kızını tekrar kazanmıstır.
saldırılar sonrasında değişen bir aileyi konu alır bu film toparlamak gerekirse. kocasından boşanmak isteyen (anlasma boyleydi kocasıyla) yasmin`in faysal`ın eşi olduğu ortaya cıkınca onu da nezarete alırlar. yasmin`e orada görevlilerin bir adet kuran vermeleri ilgi cekicidir. nitekim, numarayi nereden bulduğu belli olmayan, hatta normal davranıslara sahip olmayan cocuksu faysal`ın işkence görmesi yasmin`in önyargı ve ilgisizlipin ingiliz toplumunda ne derece olduğunu gösterir. evet, artık kıyafetini degistirmiyordur yasmin, babasının yanındadır. diniyle ailesiyle tekrar barısmıstır. toplumun kendisini kabul etmesi için cok uğraşmıştır ama yasadığı toplum ona sırt cevirmiştir.
doğulu ve müslüman olmayan bir yönetmenin ellerinden cıkan toplumsal önyargılara sorunlara duyarli nefis bir filmdir yasmin.