komünist parti manifestosu

eski türkiye sözlük
1848 yılında marks ve engels tarafından kaleme alınan metindir. metinde tarihin genel analizi ve komünistlerin hedefleri yazmaktadır. engels'in tarifiyle "komünist manifestoda teori, bütün modern tarihin geniş bir taslağını yapmak için kullanılmıştır"(fransa'da sınıf savaşımları için engel'sin önsözü)

metin marksizmin tarihe bakış açısıyla başlar: "şimdiye kadar ki tüm toplum tarihi sınıf mücadeleleri tarihidir"
ardından burjuva devrimlerini, bunun sonucu oluşan proleterleri, devrimlerin teorik analizlerine yer verir.
örneğin:
"(...)burjuvazi, üretim aletlerinde, dolayısıyla üretim ilişkilerinde ve dolayısıyla tüm toplumsal ilişkilerde sürekli devrim yapmadan varolamaz"
(...)üretimin sürekli devrimci dönüşümlere uğratılması, tüm toplumsal koşulların kesintisiz şekilde sarsılması, sonu gelmez belirsizlik ve haraket burjuva çağını diğer tüm çağlardan ayırır"

güncel analizlerin ardından proleterler ile komünistler arasında ki ilişki irdelenir ve komünistlerler proleterlerin ayrı çıkarı olamayacağı vurgulanır.
metnin sonunda teorik bir alan açma söz konusudur. sosyalist ve komünist literatür alt başlığı ile diğer sosyalizan teoriler çürütülerek alan temizler.

metin, dönemin komünist hareketinin amaçlarını doğrudan dile getirdiği ilk metindir.

"özel mülkiyeti kaldırmak istediğimiz için dehşete düşüyorsunuz. ama mevcut toplumunuzda, özel mülkiyet, üyelerinizin onda dokuzu için kalkmıştır. ve tam da onda dokuzu için varolmadığı için vardır. yani bizi, zorunlu önkoşulu toplumun çok büyük çoğunluğunun mülksüzlüğü olan bir mülkiyet biçimini kaldırmayı istemekle suçluyorsunuz. kısacası, bizi, mülkiyetinizi ortadan kaldırmakla suçluyorsunuz. kuşkusuz tam da bunu istiyoruz"

metin tüm dünya işçilerine yaptığı birleşme çağrısıyla son bulur.

komünist manifesto, incilden sonra dünyada en çok dile çevrilen kitaptır.
dubai vize izmir masaj izmir masaj salonu