şanghay

eski türkiye sözlük
çin'in en büyük kentidir. çin'in doğu sahilinde yangtze nehri deltasında kurulmuştu. oldukça kalabalık olan bu kent ayrıca çin halk cumhuriyeti'nin en önemli liman kentidir.

şanghay, doğu çin'de yangtze ırmağı deltası'nın kıyısında yer alan çin halk cumhuriyeti'nin en büyük ve dünyanın da sekizinci en büyük şehridir. yaygın olarak çin'in modern ekonomisinin kalesi olarak addedilen şehir bu yönüyle, ulusun en önemli kültürel, ticari, endüstriyel ve iletişim merkezlerinden biri olarak hizmet görür. idari olarak şangay çin halk cumhuriyeti'nin eyalet statüsündeki bir belediyesidir. bununla birlikte şangay dünyanın en yoğun limanlarından biridir ve 2005'te dünyadaki en büyük kargo limanı olmuştur.
esasında bir balıkçı kasabası olan şangay çin'in yirminci yüzyılla birlikte en önemli şehri oldu ve çin cumhuriyeti dönemi esnasında popüler kültürün, entelektüel tartışmanın ve politik entrikanın merkeziydi. 1949'daki komünist devrimden sonra, şangay merkezi hükümetin ağır vergilendirmesi ve yabancı yatırımın sona ermesi, ve sözde kentli unsurların tasfiyesi yüzünden canlılığını kaybetti. devamında 1992'de merkezi hükümetin şangay'da pazar ekonomisinin yeniden geliştirilmesi yetkisiyle beraber çin'in ekonomik büyümesinin öncüsü olmuştur. 21. yüzyılın başındaki şangay için var olan bazı meseleler şehrin artan işçi göçü, büyük servet eşitsizliği ve çevresel bozulma ile başa çıkmak için mücadele gibi meselelerdir. bu meselelere rağmen gökdelenler ve modern yaşam tarzı sıklıkla çin'in şu andaki ekonomik kalkınmasının temsili olarak görülmektedir.
mayıs ve ekim 2010 arasında şangay'da expo 2010 dünya fuarı toplanmış olacak. bununla beraber formula 1 çin büyük yarışı ilk kez 26 eylül 2004'te şangay uluslararası pistinde gerçekleştirildi. yine küresel ısınmaya karşı yedi kıtanın tümünde dokuz farklı yerde gerçekleştirilen live earth (yaşayan dünya) konserlerinden biri 7 temmuz 2007'de şangayda oriental pearl tv tower'da gerçekleştirildi...
dubai vize izmir masaj izmir masaj salonu