vatan yahut silistre

eski türkiye sözlük
türk edebiyatı'nın batılı anlamda yazılıp oynanan ilk tiyatro yapıtıdır. 'namık kemal'tarafından yazılmıştır.
namık kemal, bu ilk piyesiyle vatanperverlik ve kahramanlık duygularından işe başlamıştır. halkta bu duyguları harekete geçirmek isteyen bu dram, 1853 türk-rus savaşı'nda gönüllü olarak cepheye giden sevgilisinin ardından, cephede onunla beraber bulunmak ve onunla aynı kaderi paylaşmak için asker kıyafetine girip, silistre müdaafasına iştirak eden genç bir kız ile genç bir adamın aşkı etrafında gelişerek, türk askerinin vatan uğruna gösterdiği fedakârlığı canlandırır.
içindeki vatani şiir ve hitabetler ile devrinde muazzam bir heyecan yaratan bu eser, türk tiyatrosu'nu bulunduğu seviyeden çok ileri götürmüştür. piyes, mevzuundaki basitliğe rağmen çok sevilmiş, avrupa'da alâka uyandırmış, temsilinden üç yıl bile geçmeden rusça'ya, daha sonra da başka dillere tercüme edilmiştir. namık kemal'in en fazla münakaşa ve eleştiriye maruz kalmış piyesi budur.
vatan yahut silistre, namık kemal'in, sağlığında sahnelenişini gördüğü tek oyundur. namık kemal'in kişiliği ve tiyatro tarihi açısından önemlidir. namık kemal'in magusa'ya sürülmesine sebep, bu oyunun oynatılmasıdır. doğurduğu ilgi dolayısıyla, tiyatro eseri yazmak hevesini uyandırmıştır.
dubai vize izmir masaj izmir masaj salonu