melamilik

eski türkiye sözlük
haklarinda bilgi edinilecek guvenilir kaynak, hemen hemen yok denecek duzeyde olan anadoluya has, ahlak anlayisini tasiyan bir islami dusunce bicimidir.kimilerince tarikat olarakta gorulmekle beraber bu yanlis bir ifadedir.benim gibi dinsel inanislari olmayan birinin bile yuksek derecede saygisini kazanan ogreti...

the usual suspect filmini izlemisseniz kevin spacey bir karakter yaratir, kaizer soze adinda.. adi efsanelesmis fakat kendi kimligi ve yontemleri hep gizli kalmis ..melamilikte buna benzer.

bu ogreti hakkinda baslica eserler ali bolat ve abdulbaki golpinarli'in konu hakkindaki eserleridir.
islami kokenli bir ogretinin, tarikat olabilmesi icin belirli sartlari vardir. orgutlu olmalidir.mekani olmalidir.sistemi olmalidir(disiplin demek daha dogru olur)muritten, musrite kadar giden bir hiyerarsi izlemelidir. oysaki melamilik bambaska bir ogretidir.yoldur.
melamilik ,ahilige benzeyen bir bicimde yuzyillarca tuccarlar arasinda hukum surmustur. en onemliside gizli kalmistir. melamiler kimdir kimse bilmez. insanlar icinde iyilikleri durustlukleri ile anilmayi tercih etmezler.hatta tam tersi olarak bilinmek daha cok islerine gelir. tamamen bir ego temizlenmesi hedefleridir.

iyilikleri ve ibadetleri gizlidir.ruyaya ,keramete inanmaz, uydurma derler. onlar icin dini rutbe, mertebe ile anilmak tehlikeli bir ahlak bozuklugudur. dervisler gibi ,allah yolunda diyerek yardim istemezler iki nedenden dolayi ilki yaptiklari isi allah yolunda oldugunu belirterek yapmak ahlaka aykiridir ,allah yolunda yapilacak hersey gizli kalmalidir.ikincisi de calismamak kotudur.aylaklik tembellik ve belesciliktir dervislik onlar icin..iyi bir inanan calismalidir.
ahlak denilen sey insanin icinde olmalidir.icinizde olanda sizi ilgilendirir.

bu "tanri bilsin toplum bilmesin" ahlagidir .

onlara gore insanligin en buyuk dusmani kibirdir.

kendilerini belli eden tek yontem sohbetleridir.camiye gitmek istediklerinde asla ayni camiye iki kere gitmezler . cunku birileri onu gorup iyi bir musluman zannedip haklarinda yargiya varabilirler. bilakis;
abartip saza ,soze ve eglenceye duskun gozukurler.

ben onlarin hala aramizda oldugunu biliyorum .
ne zaman, bir bagis kampanyasinda en yukarlarda bir yerde ismini vermek istemeyen bir vatandas ibaresi gorsem aklima gelirler.ne zaman bir ogrenciye burs verip kendilerini gizleseler bilirim .

darisi davulla zurnayla iftar cadiri kurdugunu belirten , tamamen cikar amacli islami sembollere siginan , takkesi kafasinda tespihi elinde ahlak dersleri veren , iyi bir muslumanin imaji vermek icin her turlu soytariligi yapanlarin basina.
bu başlıktaki tüm girileri gör
dubai vize izmir masaj izmir masaj salonu