kitle iletişimi ve onun taşıyıcısı olan kitle iletişim araçları toplumsal yaşamda sayısız işleve sahiptir. bu işlevler şu ana başlıklar altında toplanabilir:
* Haber ve Bilgi Verme işlevi: Kitle iletişim araçları, toplumda haber ve bilgilerin toplanmasını ve dağıtımını sağlayan araçlardır. Yaşadığımız kentin, ülkenin dışında olup bitenlerle ilgili olarak bize ulaştırdığı bilgilerle, bunlardan haberdar olmamızı sağlar.
* Toplumsallaştırma işlevi: Kitle iletişim araçlarının bu işlevi, bireylerin içinde yaşadıkları toplum hakkında daha geniş bilgi sahibi olmalarını ve kamusal yaşamın bir parçası haline gelebilmelerini sağlar.
* Güdüleme işlevi: Toplumların kendileri için belirledikleri kısa ve uzun vadeli amaçlar, kitle iletişim araçları vasıtasıyla bireylere aktarılır. Siyasal etkileme aracı olarak kullanılan kitle iletişim araçları, bireyleri bazı ortak amaçlara ulaşmak için güdüleyebilir.
* Tartışma Ortamı Hazırlama: Kitle iletişimi, ilettiği haber ve bilgilerle, ulusal veya uluslararası sorunlarla ilgili olarak, kamuoyunun ilgisini açık tutacak şekilde bir tartışma ortamı hazırlayarak, bu konuda uzlaşmanın sağlanmasına yardım eder. Farklı görüşlere açık yayın yapan kitle iletişim araçları, bu görüşlerden çeşitli kamuların haberdar olmasını sağlayarak, ılımlı bir tartışma ortamı hazırlar.
* Eğitim işlevi: Kitle iletişimi, bilgi verme işlevine paralel olarak, bireyin entelektüel yönden bilgi, beceri ve yeteneklerinin gelişmesini de sağlar.
* Kültürel Gelişmeyi Sağlama işlevi: Kitle iletişimi mesaj içeriklerinde yer alan kültürel ve sanatsal faliyetler, bir yandan bireylerin estetik ihtiyaçlarını giderip, kişisel görüşlerini geliştirirken, diğer yandan toplumun kültürel mirasının gelecek kuşaklara aktarılmasında öncü rol oynar.
* Eğlendirme işlevi: Kitle iletişim araçları, gündelik yaşamın monotonluğundan kurtulmak isteyen bireylere drama, dans, spor vb. Eğlence programları sunarak, kitlelerin eğlenme ihtiyaçlarını ucuz ve kolay yoldan sağlamalarına imkan verir.
* Bütünleştirme işlevi: Kitle iletişim araçları, sundukları mesajlarla, bireylerin toplumdaki diğer birey, grup, hatta ulusların belirli sorun veya konulara ilişkin görüşleri hakkında bilgi sahibi olmalarına yardımcı olur ve toplumda bu gruplar arasında karşılıklı ilişkilerin dogmasına yardımcı olur.