uzun zamandan beri kafkasya?da bilinen ve yöre halkı tarafından yapılıp içilen alkol ve gaz içeren bir süt içkisidir. halen rusya?da tüketilen ekşi süt içkilerinin % 70`ini kefir oluşturmaktadır. bu ülkede 1981 yılında 1.160.000 ton kefir yapıldığı almanya, finlandiya fransa, isveç, çekoslovakya?da ticari olarak üretilip satıldığı, belirtilmiştir. son yıllarda ülkemizde bazı rahatsızlıkları iyileştirmek amacıyla evlerde kefir yapılmakta ve bu nedenle kefir danesine olan talep her geçen gün artmaktadır.
sütteki tüm besin maddelerini içerdiği için kefirin besleme değeri yoğurt gibi çok yüksektir. oluşumu sırasında mikroorganizmalar sütteki proteinleri pepton, peptik hatta amino asitleri; süt sekerini de süt asidi ve alkole kadar parçaladıklarından sindirimi kolaydır, ayrıca ortaya çakan bu yeni maddeler serinletici, iştah açıcı sevilen bir tat ve aromaya sahip olan bu süt mamulünün karakteristik özelliklerini oluştururlar.
hazmının kolay, proteince zengin olusu nedeniyle kefir hastalar ve çocuklar için uygun bir besindir. hatta 20-30 günlük çocuklara bile günde 1-2 kaşık içirilmesi önerilmektedir. tüm eksi süt mamulleri gibi sürekli kefir içilmesinin bağırsak florasını düzelttiği ve buna bağlı olarak bazı bağırsak rahatsızlıklarını iyileştirdiği açıklanmıştır. ayrıca kefir sinirsel rahatsızlıklar, iştahsızlık ve uykusuzluk içinde yararlı olmaktadır. bunların dışında halk arasında bu süt mamulünün ülser, yüksek,tansiyon,bronşit, astım, safra bozuklukları ve diğer bazı hastalıkların tedavi edici özelliğe sahip olduğu ileri sürülmektedir hatta son günlerde doktorların bir kısmi bazı hastalıklar için kefir içilmesini önermektedirler. fakat bu konularda henüz bilimsel araştırma sonuçları mevcut değildir. bunların incelenmesi gerekir. çeşitli i hastalıkların iyileştirilmesinde hastalık sürecinde günde 1 lire kadar kefir alınması gerektiği, hatta bunun altı aydan 1 seneye kadar devam edilebileceği bildirilmektedir. bu miktarı bir defada değil 2-3 içimde alınabilir. ülser gibi mide rahatsızlıkları için içilecek kefir eksi değil taze olmalıdır.