kitle iletişim araçlarının insanlar üzerinde oluşturduğu etkilerdir.
kitle iletişim araçları toplumda temel güç olmaya başlamıştır, böylece çeşitli yöntemlerle halk üzerinde etkili olur (olması sağlanır). kitle iletişiminin etkilerinden birisi dikkatimizi belirli bazı sorunlara ve olaylara çekiyor görünmesidir. bu etki kitle iletişim araçlarının gündem oluşturma işlevi diye adlandırılır. gündem oluşturma, medyanın haberleri sunuş yoluyla, halkın düşündüğü ve konuştuğu konuları belirlediği düşüncesine dayanmaktadır. (werner j. severin, james w. tankard. iletişim kuramları, s. 364) medyanın bir konuya dikkat çekmesi halk tarafından o sorunun önemli olarak değerlendirilmesine neden olur.
gündem oluşturma 1970`lerin başından beri iletişim kuramının ana konularından biri olmuştur. bu hipotez tutum değişikliğine bir alternatif olarak kitle iletişim araçlarının toplum üzerinde bir etkisinin olduğunu öne sürdüğünden ötürü önemlidir.
kitle iletişim araçlarının en büyük yararlarından birisi kişilere gereksinimleri olan bilgiyi vermektir. sürekli artan teknoloji çağına girmekle bilginin gelecekte daha önemli olacağı görülmektedir. çevre kirliliği, nükleer güç, değişik yiyeceklerin oluşturduğu tehlikeler ve bunların çözümü artan oranda bilgi gerektirmektedir. kitle iletişimi daha önce başka yollarla erişilemeyen insanlara erişebilme olanağı sağlar.
bilgi açığı hipotezine göre; televizyon insanlara erişebilme özelliğinden dolayı bir üstünlüğe sahiptir. (w. j. severin,... iletişim kuramları, s. 408)