bilim mi değil mi diye tartışılan sosyal bir disiplin.
sosyoloji
felsefe ve piskoloji gibi yakın akrabalarının aksine toplumsallaşmayı, toplum meselelerini irdelemeyi dert edinmiş, diğer yandan siyaset bilimi ve uluslararası ilişkiler gibi anlık tespitten tümevaran alanlarla birleşen, max weber ve karl marx; acaba hangisi haklı atışmalarına maruz kalan, esasen, insan popülasyonunun hızla artması, emek sermaye çelişkisi çevre planlaması gibi etmenler de dahil edildiğinde dünün, şimdinin ve özellikle de geleceğin bilim dalıdır.
(bkz: toplum mühendisliği)
(bkz: toplum mühendisliği)
sanayi devrimi sonrasında işçi sınıfının ortaya çıkması sonucunda oluşan bilim dalıdır. sanayi devrimi öncesinde de temelde sosyoloji ile ilgilenenler vardı ama bilim olarak sosyoloji` nin ortaya çıkışı sanayi devrimi ile olmuştur. sosyologlar temel olarak insanların toplumdaki davranışlarıını, yaşayışlarını ve birbirleriyle ilişkilerini inceler. bu incelemeler sonucunda elde ettikleri verilere göre çözüm önerileri getirirler.
fen fakültesi ve mühendislikten bıkan öğrencilerin çare olarak gördüğü bilim dalıdır. Çare sosyolojidir, mutluluk oradadır.